Eksik Ailede Çocuğa Uygun Bir Model Gerekir

Çocuk eğitim

Eksik aile; özellikle anne veya babanın ölümü nedeniyle çocuğun örnek modelden yoksun büyüdüğü ailedir. Böyle bir ortamda,
ölen ebeveynin yerini dolduracak ve çocuğa “özdeşini modeli” görevini yapacak bir yetişkini sunmak gerekir. Bu yetişkin hala, amca, dayı veya teyze olabilir. Eksik aile ortamının yaşa ve kişilik özelliklerine göre çocuk ve genci farklı etkilediği görülür:Annesinin ölümünü kabullenemeyen 8 yaşındaki bir erkek çocuğu, annesinin şeker sevmesi sebebiyle her ikramda bir tane de annesi için şeker almaktadır. Üniversiteye hazırlanan bir genç kız, orta 3’te babasını yitirdiğini, o tarihe kadar iftihara geçen bir öğrenciyken babasının ölümünden sonra çalışamadığını söylemekte ve eklemektedir: “Babam olmadan hiçbir şey olmuyor. Ne çalışabiliyorum, ne yaşayabiliyorum.” Aradan 5 yıllık bir süre geçmesine rağmen genç, en son babasıyla sinemaya gitmiş olması nedeniyle, sinemaya da gitmeyi reddetmektedir.Anne veya babanın ölümü halinde, iletişim kurulabilecek yaştan itibaren “gerçek” çocuğa anlatılmalı, çocuk ölüm haberini dolaylı olarak başka kaynaklardan öğrenmemelidir. ‘) Ölüm çocuğa kademeli olarak iki aşamada anlatılabilir. Sözgelimi 1. gün sağ olan ebeveyn sakin bir ortamda: “Annen (baban) geçirmekte olduğu hastalık nedeniyle bitkisel hayata yani komaya girdi. Yani artık seni göremeyecek, duyamayacak. Bu durumda gelebilecek bir başka haber seni üzmemeli,” şeklinde çocuğu hazırlayabilir. 2. gün yine aynı ebeveyn, başka kimsenin olmadığı bir ortamda: “Biraz önce haber geldi anneni (babanı) kaybettik. Bütün canlılar doğar, büyür, ardından da ölür. Bak ilkbaharda ağaçlar yaprak ve çiçek açıyor. Ardından yeşil yapraklar sararıp düşüyor. Bir süre sonra da ağaçlar yaşlanıp ölüyor. Tıpkı bunun gibi insanların da ölmesi doğal bir olay,” diyerek açıklamada bulunabilir. i ) Anne ya da babanın ölümünün ardından kaybedilen ebeveyne ait fotoğraflar yerlerinde korunmalıdır. Çocuğun mezar ziyareti (8-9 yaşlarından itibaren) sık olmamak kaydıyla engellenmemelidir. 4) Rahatlatmak ve stresle başa çıkmasını sağlamak amacıyla; çocuğun, kız çocuksa büyük boyda bebek oyuncakla, erkek çocuksa pelüş, hayvan oyuncaklarla bütünleşmesi, eve kedi, köpek gibi bir hayvan alarak çocuğun onlarla beden temasının sağlanması önerilebilir. 5) Çocuk, özellikle ölümün ardından akranlarının da  bulunduğufarklı ortamlarda rahatlatılmalı, hareketli oyunlar veya spor yoluyla bedenen yorulmalıdır. Bir süre için çocuk seyahate götürülerek farklı bir çevrede tutulabilir.

Çocuk eğitim
Okulda Başarısızlık

Okul başarısızlığı; öğrencinin gerçek yeteneği ile okuldaki başarısı arasında görülen farklılık olarak tanımlanabilir. Okul başarısızlığı gösteren çocukların okul başarıları, gerçek yeteneklerinin altında seyretmektedir. Bu çocuklar, genellikle yeteneklerini kapasitelerinin altında kullanmaya programlanmışlardır. Eğitimde başarısızlık üst üste yığışır, birikerek çoğalır. Bu nedenle başarısızlığın mümkün olduğunca erken fark edilmesi önemlidir. Okul yıllarının ilk …

Çocuk eğitim
Tuvalet Eğitimi İçin Yeterli Bedensel Olgunluk Gerekir

Tuvalet eğitiminin gerçekleştirilmesi belirli bir bedensel olgunluğa bağlıdır. Bu olgunluk gerçekleşmeden tuvalet eğitimini yapmaya çalışmak yarar yerine zarar getirebilir. Ana-babalar, küçük yaştan itibaren çocuklarının tuvalet ihtiyaçlarını kendilerinin çözümlemelerini beklerler. Oysa, bu faaliyet yeterli düzeyde kas kontrolü gerektirdiğinden bu konuda zorlama yoluna gidilmemesi çok önemlidir. Tuvalet eğitiminden kaynaklanarak ortaya çıkan çeşitli …

Çocuk eğitim
Uykuda Düzen Önemlidir

Uyku süresi yaşa bağlı olarak giderek azalmakla birlikte, bireyden bireye değişebilir. Örneğin yeni doğan çocuk, zamanının % 80′ ini uykuda geçirirken, bu süre 1 yaşında % 50’ye düşer. Genellikle yeterli kabul edilen uyku süresi 2-5 yaş çocukları için ortalama günde 1 3-15 saat, 6-8 yaş çocukları 12 saat, 8-10 yaş …