ATA SÖZÜ

Bir kış günü, adamın acilen paraya ihtiyacı olur. Yakınlarına, dostlarına başvurur, ama kimseden ihtiyacı olan parayı alamaz. Sonunda meyve
bahçesini satılığa çıkarır adam. Bir alıcı çıkar karşısına, bahçeyi görmeye giderler birlikte. Ağaçları yapraksız, çıplak görünce bahçeyi beğenmez alıcı, vazgeçer almaktan. Bahar gelir sonunda… Bahçe almak isteyen adam, devam eder araştırmasına. Tam istediği gibi bir bahçe görür sonunda.
“Ne isterse vereceğim, bu bahçenin sahibini bulun bana,” der.

Buluşma yerine gittiğinde bir sürpriz beklemektedir onu. Karşısına gele gele, kışın bakıp da beğenmediği bahçenin sahibi gelmesin mi? Karşılıklı hal hatır sorulduktan sonra, bahçe arayan adam,

“Senin başka bahçen olduğunu bilmiyordum,” der. Bahçe sahibi şaşırır. “Benim başka bahçem yok zaten,” diye cevap verir. Şaşırma sırası bahçe arayan adama gelmiştir:
“O zaman benim beğendiğim bahçe nasıl senin bahçen olur?

Kışın kikmiş, beğenmemiştim.” “Bilmiyorum,” der bahçe sahibi. Kalkıp bahçeyi görmeye giderler yeniden. Rengârenk çiçekler, yemyeşil yapraklarla donanmış ağaçlara bakın alıcı, “Şu bahçenin güzelliğine bak! Burası kışın bana gösterdiğin yer mi?” diye sorar.

“Evet,” der bahçe sahibi, “burası kışın bakıp beğenmediğiniz bahsedir.” Alıcı, inanmaz gözlerle bahçeye ve ağaçlara bir kere daha baktıkları sonra, “Ama nasıl olur?” diye mırıldanınca, bahçe sahibi, “Olur,” der. “Bahar geldi, dallar yapraklanıp çiçeklendi. Unutmayın ki, ağaç yaprağıyla gürler.”

ATA SÖZÜ
Zurnada Peşrev Olmaz Ne Çıkarsa Bahtına

Kendini beğenmiş bir İstanbullu, Edirne’ de bir düğüne davet edilir. Düğün yemeğinden sonra hep birlikte bahçeye çıkılır. Oyun havaları eşliğinde bir süre eğlenildikten sonra, sıra istek parçalarına gelir. Onun konuk olduğunu bilen zurnacı yaklaşıp, “Çalmamızı arzu ettiğiniz herhangi bir parça var mı?” diye sorar. Zurnacıya küçümseyerek bakan İstanbullu, “Kala kala …

ATA SÖZÜ
Zorla Güzellik Olmaz

Poyraz ile Güneş, bir gün sıkı bir iddiaya girmişler. Poyraz, “Ben insanlara istediğimi yaptırırım,” demiş. “Hayır,” demiş Güneş, “asıl ben istediğimi yaptırırım.” O sırada, tarlasında çalışan bir adam görmüşler. Poyraz, “Var mısın” demiş Güneş’e, “adama üstündeki giysileri sen mi çıkartacaksın, ben mi? “Varım,” demiş Güneş, “Hadi, sen başla önce… Adama …

ATA SÖZÜ
Yerin Kulağı Var

Eskiden, çok eskiden Ege Bölgesi’nde Frigyalılar hüküm sürerken bugünkü Dinar kasabasında bir çocuk dünyaya gelir. Marsiyas adı verilen çocuk, küçük yaşta müziğe merak sarar. Frig havaları besteler, yurdunun doğa tanrısı Pan’a ilahiler yazar. Kamışa yedi delik açarak, bugün çaldığımız flüt, ney ve kavalın ilk örneğini icat eder. İcat etmekle kalmaz; …