Nasreddin Hoca Fıkralarından Seçmeler Kitap Özeti
- By : Acil Çözüm
- Category : 100 temel eser özetleri

NASREDDİN HOCA
Türk milletinin bilge şahsiyetlerinden olan Nasreddin halk dilinde, duygu, tefekkür, mizah ve hoşgörümüzü gösi. fıkra türünün öncüsüdür.
Başta Türk dünyası olmak üzere dünyanın birçok tanınan Nasreddin Hoca, sosyal hayatta karşılaşılan içimim kılmaz güç işleri, aklı bilgisi ve hazırcevaplığıyla mizahi biçtin çözen, güldüren; ama güldürürken düşündüren, keskin kâsının sembolü, aktüel bir tiptir. Nasrettin Hoca, Sivrihisar’ın Hortu köyünde 1208 doğmuştur. Babası Hortu köyü imamı olan Abdullah annesi aynı köyden Sıdıka Hatun’dur. Nasreddin Hoca ilk derslerini Hortu köyünün imamı babasından almıştır. Daha sonra Sivrihisar Müftüsü Haşan dinin Mecmua-yı Maarif adlı tamamlanmamış eserinde Hocfl ınn mutasavvıf Seyyid Muhammed Hayranî’nin talebesi olduğum ve hocasının Akşehir’e göçmesi dolayısıyla onun da eğitim için gittiğini öğrenmekteyiz. Önce Sivrihisar’da medrese öğrenimi gören Nasreddin ölümü üzerine Hortu’ya dönerek köy imamı ol.İn 1237’de Akşehir’e yerleşerek Seyyid Mahmud Hayranı ve SeyvM Hacı İbrahim’in derslerini dinledi. Bir rivayete göre medrese!, ders okuttu, kadılık görevinde bulundu. Bu görevlerinden dol.ıyı kendisine ‘Nasuriddin Hâce’ adı verilmiş, sonradan bu ad reddin Hoca şekline dönüşmüştür. Onun hayatıyla ilgili bilgiler halkın kendisine olan aşırı sevgisi yüzünden söylentilerle karışını yer yer olağanüstü nitelikler kazanmıştır Hoca sağlam bir İslam inancına, köklü bir dinibir ahlaki yapıya sahiptir. Tasavvuf kültürüne de olan Hoca, birçok tarihî yazma eserde evliyalar arasında Nasreddin Hoca, Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesinde bir can” olarak tanıtılır. Nasrettin Hoca ile ilgili en eski kaynak olan Ebul-Hayr Ruii. (M.1495) Sarı Saltuk, Nasreddin Hoca’ya göndererek dua talebinde bulunur. Hoca evde olmadığı Hoca’nın hanımı, onun yerine dua eder. Bu duanın bazı şu şekildedir: Dünyada fâsık ile alaka eyleme ve dahi karşı kendini ve hem malını güvenip emanet etme ve lövbe ve istiğfarı koma, kendin için isteyeceğini başkası iste. Allah’tan korkup Resul’den utanasın ve ahiret için güzel amel işleyesin, yaramaz işlerden kaçınasın. Günahlannı f’i ıhmayasın ki, gönlün kararmasın… Böylece gönül aynanda keşfedebilesin. Hakk’ı müşahede edebileşin…” Nasreddin Hoca 1284 tarihinde Akşehir’de vefat etmiştir. üzerindeki yazıda “Yazı baki, ömür fani, kul asi, sözleri yer almaktadır.
ESER HAKKINDA
Nasreddin Hoca’nın sosyal hayatla ilgili fıkraları zengin bir
çeşitliliği göstermekte, toplum hayatının hemen hemen alanlarını kapsamaktadır. Bunların çoğunda mizahıyla,yüzüyle ders veren bir halk eğitimcisinin olumlu davranışını Nasreddin Hoca birçok fıkrasında halkımızın meselelerini bir şekilde hallederek hadiseler karşısındaki tavrı, yergiisi ve kullandığı dili ile Anadolu insanının duygularına liman olmuştur. Nasreddin Hoca’nın temsil ettiği, sıradan bir kurnazlık değil; imltiklenmiş zekânın arkasında doğruyu, iyiyi ve güzeli; sabır dürüstlüğü telkin eden bir akıl yürütme sistemidir