NE İŞE YARAR

Mamalar bebeğinizin midesini anne sütüne göre daha geç terk eder. Bu nedenle daha geç (yaklaşık 4 saatte bir) acıkırlar. Bebeğinizi ilk 2-3 ay içinde isteğine göre besleyin. Acıktığını size ağlayarak veya ağzıyla aranarak belli edecektir.

Bebeği mamaya zorlamayın. Zorlarsanız mamayı ağzında biriktirir, arkasından kusabilir. Aşın beslenme sonucu şişmanlığa yol açabilirsiniz. 2-3 aydan sonra geceleri 5- 6 saat, gündüzleri 3- 4 saat olmak üzere öğün aralarını yavaş yavaş artırın.

Zamanla bebek beslenme düzenine girecektir. Buna rağmen bebeğiniz daha sık mama almak istiyorsa isteğine uyun. (Bazı bebekler gecede 2-3 kez mama isteyebilir.) Bebeğin uykusunu bölüp beslemeyin, acıkan bebek bir şekilde uyanacaktır.

İlk kez verilen, alışık olmadığı, farklı kıvamda gıdalar kolaylıkla nefes borusuna kaçabilir. Çocukta ani öksürük başlar. Böyle durumda sırtına arka arkaya

(İki kürek kemiği arasına) vurarak rahatlamasını sağlayın. Nefes alamıyorsa; boğazına yabancı cisim kaçması bölümüne bakın.

NE İŞE YARAR
Tuz

Bebekler çok az tuza ihtiyaç duyarlar. Bu miktarda normal besinler içinde vardır. Bebeklerin böbrekleri aşırı tuzu atamaz. Bu nedenle bebeğin yemeklerini tuzsuz hazırlayın. Bebek bu damak tadında giderse ileride de tuzu çok az kullanacaktır. Unutmayın ki tuzlu yemek yiyenlerde ileride hipertansiyon riski fazladır. Bebeğiniz ısrarla tuzsuz yemiyorsa çok az tuz …

NE İŞE YARAR
Anne Sütü İle Beslenme

Doğumdan sonra en doğal en iyi beslenme şekli anne sütüdür. Bebek her ay vücut ağırlığını istenilen düzeyde artırabiliyorsa su dahi verilmeksizin, sadece anne sütü ile beslenmelidir. Bu kural yaz ayları içinde geçerlidir. Bebeğiniz doğunca hemen emzirmeye başlayınız (ilk 30-60 dakika içinde). Sezeryandan sonra anne tam uyanmasa bile bir başkasının yardımı …

NE İŞE YARAR
Helikopterlerin Arka Pervanesi Ne İşe Yarar?

Günümüz taşıtları içinde en çok yönlü ve şaşırtıcı olanı helikopterdir. Üç boyutta da hareket edebilmesi, hemen hemen her yere gidebilmesi nedenleri ile uçaklarla yapılamayan birçok özel görevlerde de kullanılabilirler. Ancak helikopterlerin uçma mekanizmaları uçaklara göre oldukça karışık, üretim maliyetleri de daha yüksektir. Helikopterleri uçaklardan ayıran önemli özellikler, havada asılı durabilmeleri, …