Anne Sütü İle Beslenme
Doğumdan sonra en doğal en iyi beslenme şekli anne sütüdür. Bebek her ay vücut ağırlığını istenilen düzeyde artırabiliyorsa su dahi verilmeksizin, sadece anne sütü ile beslenmelidir. Bu kural yaz ayları içinde geçerlidir.
Bebeğiniz doğunca hemen emzirmeye başlayınız (ilk 30-60 dakika içinde). Sezeryandan sonra anne tam uyanmasa bile bir başkasının yardımı ile besleyin. Ne kadar erken emzirirseniz anne sütü o kadar bollaşır ve erken gelir.
Bebekler kendilerine 1-2 gün yetecek sıvı ve enerji deposu ile doğarlar. Anneden ilk birkaç gün içinde çok az süt gelse de bu süt bebeğe yetecektir. Bu nedenle hayatın ilk günlerinde anne sütü az gelen bebeklere şekerli su, mama vs. vermeyin. Aksi takdirde bebekler anneyi az emer, bu da anne sütünün azalmasına sebep olur. Anne sütü dışında an¬ne sütünün yettiği halde gıdalar verirseniz anne sütünün kesilmesine sebep olursunuz. Doğumdan sonra 3. ve 4. günlerde sütünüz giderek artar. Üzülmeden sabırla emzirin. Sütünüz azda olsa ilk 15 gün içinde artmaya başlayacaktır.
Biberonu yasaklayın. Emzirmeye başlarken arada biberon kullanan bebekler biberonun rahatlığına alışacaktır. Emmesi zor olacaktır. Emzirme başlarken yanınızda bir yakınınız veya ebe olsun, emzirme konusunda ilk yardımları bu kişilerden alın.
Doğumdan sonra ilk 7 günde içinde üretilen süt kolostrum (ağız sütü) olarak adlandırılır. Sarımsı renkte olan bu süt özellikle protein, mineral ve vitaminlerden zengindir. Ağız sütü çocuğunuzu hastalıklardan koruyan antikor denilen maddelerden oldukça zengindir. 7-15 gün arası salgılanan süte geçiş sütü denir, kalori yönünden oldukça zengindir.
15 günden sonra anne sütü olgun süt özelliğini taşır.
Emmenin ilk evresinde bebek memeden ön- sütü emer: Bu ön-süt susuzluk hissini gideren su içeriği yüksek süttür. Ön-sütü kaloriden zengin olan bebeğin açlığını gideren ve onun büyümesini sağlayan orta-süt izler.
Bebeğinizin bu orta-sütü aldığından emin olmak için bir memeden diğerine geçmeden önce yeterince uzun emzirmelisiniz (ortalama 10 dakika). Memeniz bebeğin emmesine yanıt olarak süt üretecektir, bu yüzden bebek ne kadar emerse süt o kadar çok olacaktır.
Emzirme döneminin sonuna doğru salgılanan sütte, emzirmenin başlangıcında salgılanan süte göre yağ oranı yüksektir. Emzirme döneminin sonuna doğru salgılanan ve yağ açısından zengin olan bu sütü alan bebek doygunluk hisseder ve memeyi bırakır ve böylece şişmanlık (obezite) riski ile karşı karşıya kalmamış olur.
Genel olarak anne sütünde K ve D vitamini dışında diğer vitamin düzeyleri normal düzeylerdedir. Bu nedenle her yeni doğan bebeğe K vitamini eksikliğine bağlı kanamayı önlemek amacı ile kas içine K vitamini verilmesi önerilmektedir. Anne sütü ile beslenen çocukların bir yıl süre ile hekim kontrolünde D vitamini almaları gerekir.