NEDİR

Oyun kartlarının nerede ve ne zaman ortaya çıktığı tam olarak bilinmiyor. 7. ve 10. yüzyıllar arasında Çin’de ortaya çıktığı ve 13. yüzyılda Marco Polo tarafından Avrupa’ya getirildiği tahmin ediliyor. Hindistan’dan veya Arabistan’dan geldiğini ileri sürenler de var ama bugünkü şekilleriyle kullanılmalarının 14. yüzyıl Fransa’sına dayandığı kesin gibi. O tarihlerde, Fransa’da dört sınıf vardı ve iskambil kâğıtlarındaki kupa, maça, karo ve sinek bu dört sınıfı temsil ediyordu. Kupa, bir kalkanı andıran şekli ile asil sınıfı ve kiliseyi, maça, bir mızrağın ucunu çağrıştıran şekli ile orduyu, karo, ticari deniz işletmelerinin eşkenar dörtgen kiremitlerinden esinlenerek orta sınıfı, sinek ise yonca yaprağına benzeyen şekli ile köylüyü temsil ediyordu. Bugün briç, poker veya benzeri oyunlarda, kupanın en değerli, sineğin ise en değersiz kart olmasının nedeni işte bu sınıflamadır. Aslında bizde papaz adı verilen kartın adı İngilizcede kral (king), kızın ise kraliçedir (queen). Vale veya oğlan için ilk zamanlarda düzenbaz anlamına gelen ‘knave’ kelimesi kullanılırken, günümüzde ‘jack’ ismi kullanılmaktadır. Yani yabancı kartlarda kral ve kraliçe evli iken, bizde biraz yaşlı görülerek krala papaz adı verilmiş, kraliçeye de ‘kız’ denilerek oğlana layık görülmüştür.

Bazı ülkelerde oyun kartlarında değişik isim ve semboller kullanılmasına rağmen, en yaygın olanı Fransızların kullandıklarıdır. Fransızlar ‘maça’ şeklini mızrağa benzeterek ‘pique’ adını vermişlerdir. İngilizcede ise aynı anlamdaki ‘spades’ kelimesi kullanılmaktadır. Her ne kadar bir kalkanı andırdığı için asil sınıfı temsil ettiği ileri sürülse de ‘kupa’ klasik bir kalp şeklidir. Bu nedenle Fransızlar ona ‘coeur’, ingilizler ise ‘heart’ adını vermişlerdir.

‘Karo’ için Fransızcada kare anlamındaki ‘carreau’ kullanılırken
İngilizler elmas anlamındaki ‘diamond’u tercih etmişlerdir. Bizim ‘sinek’ dediğimiz şekil ise çok açık üç yapraklı bir yoncadır.

Fransızlar bu anlamdaki ‘trefle’ kelimesini kullanırlarken, İngilizler ‘club’ (kulüp) ismini kullanmışlardır.

İşte bu nedenle briç oyuncuları ‘maça’ya ‘pik’, ‘kupa’ya ‘kör’, ‘sinek’e de ‘trefli’ derler, zaten aslına uygun olan ‘karo’yu da olduğu gibi kullanırlar.

Birli, papaz, kız ve oğlan için kullanılan as, rua, dam ve vale isimleri de yine Fransızca karşılıkları As, Roi, Dame ve Valet kelimelerinden dilimize geçmiştir.

NEDİR
Sebze Püresi

6 aydan sonra başlanır. Bir küçük havuç, bir tatlı kaşığı pirinç, bir orta boy patates, üzerini örtecek kadar su veya sulandırılmış yoğurt eklendikten sonra ağzı kapalı olarak yaklaşık yarım saat pişirilir. Sonra içerisine 5-6 çorba kaşığı dolusu (kabak, bezelye, yeşil fasulye, domates, ıspanak, semiz otu) iki tatlı kaşığı sıvı yağ …

NEDİR
Bebeklerde Kahvaltıya Kaç Aylıkken Başlamalı?

5. ayda başlanması uygundur. Yoğurt alıştırıldıktan sonra başlanır. Ekonomik durumunuz uygun değilse 4,5 aydan sonrada başlayabilirsiniz. 1-2 hafta önce süt, 3-4 bebe bisküvisi, reçel veya pekmez gibi tatlandırıcı ile başlanabilir. 5 aydan sonra sırayla önce peynir (tuzu alınmış) , sonra 3 dakika haşlanmış yumurta sarısı ilave edilir. Kaşıkla yedirilir. Kahvaltıya …

NEDİR
İnek Sütü

İnek sütünü ilk bir yıl içinde çocukta, ishal, kabızlık, gelişme geriliği, kansızlık, alerji gibi bir çok soruna yol açar. Özellikle ilk 4 ay içinde kesinlikle vermemelisiniz. 4. aydan sonra yoğurt şeklinde bir öğün verebilirsiniz. Beş aydan sonra kahvaltı ve muhallebide kullanabilirsiniz. (Ekonominiz uygunsa muhallebi yerine pirinçli tahıllı kaşık maması kullanın.) …