NEDİR

Emzirmeden önce eller sabunlu suyla iyice yıkanmalıdır. Meme başı kaynatılmış soğutulmuş suyla silinir. İlk 4- 5 gün bebek 5-10 dakika emzirmeyle doyar. Bundan sonra emzirme süresi 25-30 dakikayı geçmemelidir. Bu süreden fazla bebek emmek istiyorsa sütünüz yetmiyor demektir. Bu durumda emzirdikten sonra ek mama vermelisiniz. Ayrıca sütünüz yetersiz geliyorsa bebek huzursuzlaşır ve ağlar. Bir- iki emzirmeye bir yutkunuyorsa sütünüz normal geliyor, 4-5 emmeye bir yutkunuyorsa az geliyor demektir.
Ayrıca uzun emmeler (30 dakikadan fazla) göğsünüzde çatlaklara neden olabilir. Emzirdikten sonra göğsünüzü temiz suyla silin, üzerine gazlı bez koyun. Pamuklu sütyen kullanın, (göğsünüz hava alır) dar sütyen kullanmayın. Bebek gerektiği kadar emer, doyma hissiyle de göğsünüzü bırakır.

Anne sütüne bağlı şişmanlık gelişmez.
Memenin dış görünüşü hiçbir şekilde süt verme yeteneğini etkilemez. Tüm memeler ve meme başlarının büyüklüğü ne olursa olsun aç bir bebeği doyurabilir.

Meme ucunuz düz hatta içe dönük bile olsa bebeğiniz göğsünüzün kahverengi kısmını kavrayarak kendisi göğüs ucu oluşturacaktır.

Çoğu annede “emzirirsem göğüslerim sarkar” düşüncesi hakimdir. Emzirmek göğüslerinizin şekli konusunda zararlı bir etki oluşturmaz. Genetik faktörler aşırı kilo alımı yada sütyen seçimi göğüslerinizin gevşemesine sebep olabilir.

Bu konuda emzirme suçlanmamalıdır. Erken dönemde (bebek 4-7 haftalıkken) sütünü bir şekilde kesen anne pişman olup iki hafta içinde yeniden süt vermek isterse sütü gelebilir.

Bazı anneler “Sütüm sulu, koyu, yaramıyor” gibi düşüncelere sahip olabilir. Anne sütünü kıvamı kişiden kişiye değişir. En iyi koşulda beslenme şekli anne sütüdür. Anne sütü bebek için altın değerindedir. Ramazan ayında emziren annelerin sütü azalıyorsa oruçlarını ileriki bir zamanda tutabilirler.

NEDİR
Sebze Püresi

6 aydan sonra başlanır. Bir küçük havuç, bir tatlı kaşığı pirinç, bir orta boy patates, üzerini örtecek kadar su veya sulandırılmış yoğurt eklendikten sonra ağzı kapalı olarak yaklaşık yarım saat pişirilir. Sonra içerisine 5-6 çorba kaşığı dolusu (kabak, bezelye, yeşil fasulye, domates, ıspanak, semiz otu) iki tatlı kaşığı sıvı yağ …

NEDİR
Bebeklerde Kahvaltıya Kaç Aylıkken Başlamalı?

5. ayda başlanması uygundur. Yoğurt alıştırıldıktan sonra başlanır. Ekonomik durumunuz uygun değilse 4,5 aydan sonrada başlayabilirsiniz. 1-2 hafta önce süt, 3-4 bebe bisküvisi, reçel veya pekmez gibi tatlandırıcı ile başlanabilir. 5 aydan sonra sırayla önce peynir (tuzu alınmış) , sonra 3 dakika haşlanmış yumurta sarısı ilave edilir. Kaşıkla yedirilir. Kahvaltıya …

NEDİR
İnek Sütü

İnek sütünü ilk bir yıl içinde çocukta, ishal, kabızlık, gelişme geriliği, kansızlık, alerji gibi bir çok soruna yol açar. Özellikle ilk 4 ay içinde kesinlikle vermemelisiniz. 4. aydan sonra yoğurt şeklinde bir öğün verebilirsiniz. Beş aydan sonra kahvaltı ve muhallebide kullanabilirsiniz. (Ekonominiz uygunsa muhallebi yerine pirinçli tahıllı kaşık maması kullanın.) …