Hasta genel anestezi altın da iken olup bitenleri farkedebilir mi?

SAĞLIK

skiden sezeryan ameliyatlarında uygulanan genel anestezide anestezinin başlangıcında uyku verici ilaçlar düşük dozda verilir, arkasından da kas gevşetici bir ilaç verilerek hastanın hareketsiz kalması sağlanırdı. Bebeğin anesteziklerden etkilenmesi ve ameliyat sonrası rahim kaslarının yeterince kasılamaması nedeniyle kan kaybının fazla olması, hatta rahim in alınmasının bile gerekmesi korkusuyla anestezik gazların açılmasından kaçındırdı. Günümüzde gerek yeterince anestezi uzmanının yetişmiş olması, gerekse anestezide kullanılan anestezik gazların daha güvenli hale gelmesi nedeniyle bu endişeler ortadan kalkmıştır. İlk uykuyu takiben uygun dozlarda anestezik gazların verilmesi ile hastaların anestezi sırasında olup bitenlerin farkına varması önlenmiştir.

  1. Bilinç Dışı Duyular: Genel anestezi altındaki bir hastanın beyni, bilinçli bir şekilde hissetmese bile çevresinde olup bitenlere bazı tepkiler verme eğilimindedir. Örneğin, cerrahi ekibin konuşmalarını duyabilir, ameliyat odasındaki sesleri ve kokuları algılayabilir. Bu, hastanın bilinç düzeyinin çok derin olmadığı bir dönemde meydana gelebilir.
  2. Rüya Benzeri Deneyimler: Bazı hastalar, genel anestezi altındayken rüya benzeri deneyimler yaşadıklarını iddia edebilirler. Bu deneyimler, bilinç kaybı sırasında zihinsel süreçlerin hala etkin olduğunu düşündüren bazı gözlemlere dayanabilir.
  3. Post-Operatif Bellek: Bazı hasta raporları, ameliyat sonrası dönemde anestezi altındaki deneyimleri hatırlayabildiklerini iddia eder. Ancak bu, genellikle anestezi altında yaşanan deneyimlerin gerçekliği değil, bilinç kaybının neden olduğu yanıltıcı anılar olabilir.

Bu fenomenler, genel anestezi altındaki bir hastanın bilinç düzeyini anlamak ve ne hissettiğini tam olarak değerlendirmek için zorlu bir konuyu temsil eder. Anestezi uzmanları, hastaların en rahat ve güvende hissetmeleri için genel anestezi sürecini dikkatlice yönetirler ve anestezi derinliğini titizlikle kontrol ederler.

SAĞLIK
Seda İşitme Merkezi’nin Diğer İşitme Merkezlerinden Farkları

• Kişiye özel hizmet: Seda İşitme Merkezi, her hastanın işitme kaybı ve ihtiyaçlarının farklı olduğunun bilincindedir. Bu nedenle, her hastaya özel bir değerlendirme ve uygulama planı hazırlanır. • Uzman kadro: Seda İşitme Merkezi’nde, işitme kaybı konusunda uzman odyologlar ve bursa işitme cihazı teknisyenleri görev yapmaktadır. Bu uzmanlar, hastalara en uygun …

SAĞLIK
Fetal tümörler

Fetal tümörler, anne karnındaki fetüsün vücudunda gelişen anormal büyüme veya hücresel anormalliklerdir. Bu tümörler, doğuştan var olabilir veya gebelik sırasında gelişebilir. Fetal tümörlerin nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, genetik faktörler, anne sağlığı ve çevresel etmenler rol oynayabilir. Bu tümörler farklı tiplerde olabilir ve her biri farklı belirtilere yol açabilir. Fetal …

SAĞLIK
Gebelik ve çocuk cerrahisi

Gebelik ve Çocuk Cerrahisi: Sağlıklı Bir Geleceğe Doğru Gebelik, bir kadının yaşamının en önemli dönemlerinden biridir ve aynı zamanda bir çocuğun dünyaya gelmesi için temel bir adımdır. Gebelik süreci boyunca hem anne hem de bebeğin sağlığı büyük önem taşır. Aynı zamanda, bazı durumlarda çocuk cerrahisi gerekebilir. Bu yazıda, gebelik ve …