Bebekte Uyku

Bebek Beslenmesi ve Bakımı

Bebeğiniz uykuda sızlanıyorsa hemen kaldırmayın.  itinaya gerek kalmadan tekrar uyuyabilir. Ağlamaya huşlarsa hemen kendisini görün. Aç mı, altı mı kirli, üşümüş mü kontrol edin. Bunlar yoksa kucağınıza alıp pışpışlayın. Yatıştırın ve tekrar yatağa koyun. Bebek ve küçük çocuklar uyumaya başlarken anne ve babalarının yanlarında olmasından büyük mutluluk duyarlar. Onunla konuşun, okşayın, fıkralar anlatın. Bu şekilde gece boyu çocuğunuzun güvenli ve mutlu uyumasını sağlarsınız. Gece uyanmalarını önlersiniz. Annelerin doktora en çok sordukları sorulardan biri, bebeğin ne kadar uyuması gerektiği konusudur. Çocuk doyurulduğu, gazı çıkarıldığı, sessiz ve ısısı ayarlanmış bir ortamda yatırıldığı sürece ihtiyacı olacak uyku zamanı kadar uyur. Bebekler genellikle sorunları yoksa bir emzirmeden diğerine kadar uyku hallerini sürdürürler. Çocuğun boy ve kilo gelişiminde bir sorun yoksa çocuğu uykudan uyandırıp beslemek doğru değildir. Çocuk büyüdükçe uyku ihtiyacı
da azalır. Uyku gereksinimi bebekten bebeğe değişir. Bırakın bebeğiniz uyku düzenine kendisi karar versin. Ne kadar ve nasıl uyuyacağına kendisi karar verecektir. Uyku 6 aylık bebekte ortalama 15 saat, bir yaşında 14 saattir. Odada gece lambası yanması ışığı yakmadan odaya girme olanağı sağlar. Uyandığında onu hemen kucağa alarak yalnız olmadığını hissettirin. Bebeğiniz gece uyumuyor gündüz uyuyor ise; gündüz uykularını 3-4 saatle sınırlayın. Bu sürenin sonunda bebeği uyandırın ve uyanık tutun. Bu şekilde gece az uyuyan bebeklerin gece uyku süresini artırmış olursunuz. Ancak bütün gece uyusun diye bütün gündüz uyanık tutmayın. Çok yorulmuş ve çok uyarılmış bir bebek gecede uyuyamayacaktır. Bir yaşını tamamlayan çocuklar gündüzleri 1-2 saat, geceleri 10-12 saat uyurlar. 3-4 yaşındaki bir çocuk 12 saatini uykuda geçirir. Bu durum her çocukta farklı olabilir. Çocuğa her akşam aynı saatte erken yatağa yatma alışkanlığı edindirin. Aksi halde çocukta uyku sorunları ile karşılaşırsınız. Çocuğunuz uyku anında oyuncak bir bebek, yırtık bir bez parçası veya yumuşak bir battaniye ile teselli bulmak isteyebilir. Bu eşya ne olursa olsun bebeğinizden almayın. Bir başkasıyla değiştirmeyin. Soğuk havalarda bebeğinizi yatırmadan önce sıcak su dolu şişeyle yatağını ısıtın. Bebekler erken uyanırlar. Yeni doğan bebekler için onu sıcaktan bunaltmayacak pamuklu örtüler ve ince battaniyeler kullanılmalı, bir yaşından sonra ise hafif ve sıcak tutan bir yorgan seçilmeli, boğulma tehlikesine karşı bebekler en azından iki yaşma gelene kadar yastık kullanılmamalıdır(yastık kullanmak istiyorsanız yastığın yüksekliğinin az olması gerekir). Ani bebek ölümlerine karşı bebekler sırt üstü yatırılarak uyutulmalıdır. Bebeği huzursuz edebileceği için, aşın sarıp.

1. Rahat Bir Uyku Ortamı Oluşturun:

  • Bebeğinizin uyuduğu oda sakin, karanlık ve sessiz olmalıdır.
  • Oda sıcaklığı uygun seviyede olmalı ve bebeğinizin giydiği kıyafetler onun için uygun olmalıdır.

2. Düzenli Bir Uyku Rutini Belirleyin:

  • Bebekler rutinlere iyi tepki verir. Her gün aynı saatte yatmak ve uyanmak, bebeklerin biyolojik saatlerini düzenlemelerine yardımcı olabilir.
  • Uyku öncesi rutini oluşturun. Örneğin, banyo yapma, kitap okuma veya hafif bir masaj gibi aktiviteler bebeğinizi uykuya hazırlayabilir.

3. Uyku Ortamını Güvenli Hale Getirin:

  • Bebek yatağında hiçbir yumuşak yastık, yorgan veya oyuncak bulundurmayın.
  • Bebek yatağı kenarlıklı ve sıkı bir çarşaf kullanılarak düzenlenmelidir.

4. Uykusuzluğa Karşı Hazırlıklı Olun:

  • Bebeklerin uyku düzeni değişken olabilir. Gece uyanmaları ve huzursuzluklar normaldir.
  • Ebeveynler, bebeğin ihtiyaçlarına cevap verirken sabırlı olmalı ve birbirlerine destek olmalıdır.

5. Emzirme veya Biberon Verme Öncesinde Sakin Bir Ortam Sağlayın:

  • Bebeğinizi uyutmadan önce sakin bir ortamda emzirme veya biberon verme işlemi yapın.
  • Uykudan önce aşırı uyarıcı aktivitelerden kaçının.

6. Bebeğinizi Güvenli Bir Şekilde Yatırın:

  • Bebeğinizi sırt üstü yatırın, bu durum ani bebek ölüm sendromunu azaltabilir.
  • Bebek, kendi kendine uyanıklık ve uykuya dalma becerilerini geliştirebilir.

7. Düzenli Egzersiz:

  • Bebeğinizin gün içinde yeterli miktarda fiziksel aktivite almasına özen gösterin. Ancak, uyku saati yaklaştığında aşırı uyarıcı aktivitelerden kaçının.

8. Duyuları Kullanın:

  • Bebeğinizi uyandırmadan önce odasındaki perdeleri yavaşça açın veya loş bir ışık yakın.
  • Gündüzleri dışarı çıkarak doğal ışığa maruz bırakın.

9. Belirli Uyku İşaretlerine Dikkat Edin:

  • Bebeğinizin uyuma işaretlerini tanıyın. Örneğin, gözleri kapanabilir, huzursuz olabilir veya emmeyi bırakabilir.

10. Düzenli Kontroller İçin Pediatristinizle İletişim Kurun:

  • Bebeğinizin uyku düzeni konusunda endişeleriniz varsa veya sorularınız varsa, pediatristinizle düzenli olarak iletişim kurun.

Unutmayın, her bebek farklıdır ve bazı stratejiler bir bebek için işe yarayabilirken diğerleri için işe yaramayabilir. Sabırlı olun ve bebeğinizin ihtiyaçlarına duyarlı bir şekilde yaklaşın. Uyku düzeni zamanla oturacaktır.

Bebek Beslenmesi ve Bakımı
Diken,Kıymık Ve Cam Parçası Batması

Diken, Kıymık ve Cam Parçası Batmalarının Nedenleri: Doğa ile Temas: Doğada dolaşırken, çimenlik alanlarda veya ormanlık bölgelerde yürürken, ayak tabanımıza veya ellerimize diken veya kıymık batabilir. Ev İçi Kazalar: Evdeki mobilyaların, halıların veya zeminlerin yüzeyinde bulunan cam parçaları, çocuklar veya evcil hayvanlar aracılığıyla cilde batma riskini artırabilir. Belirtiler: Ağrı ve …

Bebek Beslenmesi ve Bakımı
Baş Ve Yüz Yaralanmaları

: Başa alınan şiddetli bir darbede 24 saat içinde herhangi bir anormal davranış ya da aşağıda sıralanan belirtilerden biri ya da bir kaçı görülüyorsa hiç vakit kaybedilmeden doktora başvurulmalıdır. Belirtiler şunlardır: • Baş ağrısı • Uyuma isteği • Kusma • Sebepsiz ve/veya tiz bir sesle ağlama • Hırıltılı solunum • …

Bebek Beslenmesi ve Bakımı
Temizlik Maddeleri Yutulmasında Yaklaşım Ne Şekilde Olmalıdır?

Korozif (yakıcı, tahrip edici) maddelerin kazayla içilmesi çocukluk çağında sık görülen bir durumdur. İçilenlerin çoğunluğu evlerde kullanılan temizlik maddeleridir. Ergenlik döneminde korozifler daha çok intihar amacıyla alınırlar. Meslek hayatımda en sık bu madde ile olan zehirlenmelere rastladığım için özellikle bu konuyu anlatacağım. Diğer maddelerle ilgili zehirlenmelerde doktorunuza, acil merkezlere gerekli …