Mühür Kimdeyse Süleyman Odur

ATA SÖZÜ

Hazreti Davud’un oğlu Süleyman Mısır’dan Fırat’a kadar uzanan geniş bir alanda kırk yıl hükümranlık
yaptı. Halk tarafından sevilmesine rağmen çeşitli saray oyunları sonucunda tahtından indirilip hapsedildi. Bunu duyan halk sokaklara döküldü. Onu tahtından indirenler, halkı yatıştırmayı başaramayınca yalana başvurup, Süleyman’ın tahtta olduğunu söylediler. Halk buna inanmadı. Darbeciler bunun üzerine zindanda yatan Süleyman’dan mührünü alıp, halka göstererek, “işte Süleyman’ın mührü… Mühür kimdeyse Süleyman od ur, “dediler. Mührü tanıyan halk bu kez, “Mührü gördük, sahibini de görmek istiyoruz,” diye sokaklara döküldü. Bu oyunu daha fazla sürdüremeyeceğini anlayan darbeciler, Süleyman’ı zindandan çıkarıp yeniden tahta oturtmak zorunda kaldılar.

ATA SÖZÜ
Zurnada Peşrev Olmaz Ne Çıkarsa Bahtına

Kendini beğenmiş bir İstanbullu, Edirne’ de bir düğüne davet edilir. Düğün yemeğinden sonra hep birlikte bahçeye çıkılır. Oyun havaları eşliğinde bir süre eğlenildikten sonra, sıra istek parçalarına gelir. Onun konuk olduğunu bilen zurnacı yaklaşıp, “Çalmamızı arzu ettiğiniz herhangi bir parça var mı?” diye sorar. Zurnacıya küçümseyerek bakan İstanbullu, “Kala kala …

ATA SÖZÜ
Zorla Güzellik Olmaz

Poyraz ile Güneş, bir gün sıkı bir iddiaya girmişler. Poyraz, “Ben insanlara istediğimi yaptırırım,” demiş. “Hayır,” demiş Güneş, “asıl ben istediğimi yaptırırım.” O sırada, tarlasında çalışan bir adam görmüşler. Poyraz, “Var mısın” demiş Güneş’e, “adama üstündeki giysileri sen mi çıkartacaksın, ben mi? “Varım,” demiş Güneş, “Hadi, sen başla önce… Adama …

ATA SÖZÜ
Yerin Kulağı Var

Eskiden, çok eskiden Ege Bölgesi’nde Frigyalılar hüküm sürerken bugünkü Dinar kasabasında bir çocuk dünyaya gelir. Marsiyas adı verilen çocuk, küçük yaşta müziğe merak sarar. Frig havaları besteler, yurdunun doğa tanrısı Pan’a ilahiler yazar. Kamışa yedi delik açarak, bugün çaldığımız flüt, ney ve kavalın ilk örneğini icat eder. İcat etmekle kalmaz; …