Kiralık Konak Kitap Özeti

100 temel eser özetleri

YAKUP KADRİ KARAOSMANOĞLU
Yakup Kadri Karaosmanoğlu, 27 Mart 1889’da Kahire’de 13 Aralık 1974’de İstanbul’da ölmüştür. XVII. yüzyılın itibaren Saruhan vilâyeti denilen Aydın ve Manisa bilgesinde hüküm sürmüş Karaosmanoğluları siilâlesindendir. III- ve orta tahsilini Manisa, İzmir ve İskenderiye’de tamamladı. ItX)H’de İstanbul’a geldi. Yazı hayatına 1909’dan itibaren Fecri Ati topluluğu içinde ve şiirle başladı. 1915’de Peyam, 1916’dan sonra  İkdam gazetesinde makale ve hikâyeler yazdı. Dergâh mecmuasının tarafa bırakıp Faik Bey’in babası Kasım Paşa’ya koşar kimseye sözünü dinletemez. Seniha bunu öğrenince deliye döner, büyükbabam Efendi’ye ne hakla bu ziyareti yaptığını, neden keıulhinl || çülttüğünü sorar. Yaptığı yanlış hareket kendisini küçültm(lv«ıt|H da, Naim Efendi’nin müracaatı küçültüyormuş gibi ihtiyar adamı çileden çıkarır. Seniha, Faik Bey’le  büyükbabasından saklamaz. Evlenmek noktasında her yıl önceden anlaştıklarını bildirir. Naim Efendi, Seniha’yı tanımaz hale gelmiştir. Io n n u u » acayip fikirleri ona gayet tuhaf görünmektedir. Torunuyla  görüşmeden sonra aylarca hasta yatar. Seniha ise, İmi i i utancını yenip büyükbabasını ziyaret edemez, odasına  İhtiyar adamın felâketine kendi sözlerinin sebep olduğunu Naim Efendi, konağı kiraya çıkarır. Niyeti kız yanına çekilmektir. Ama kiracılar ev bakmaya geldikçe kaçar, sinirleri bozulur. Hakkı Celis, bir gün Seniha’yı meşhur salonunda  gider. Seniha’nın güzelliği, yaşayışının şatafatı, kötülüğü karşı mu,)* ümidini büsbütün kaybedip ağlar. Bu görüşmeden sonra heye gider. On beş gün sonra, bir akşam Servet Beylerde ziyafet verilir. Yemekte  Türk ve Alman subayları da vardır.  Bey adında bir subayı nişanlısı olarak takdim eden  sofrada, henüz cepheden dönmüş, elbisesinin tozları bile supu rülmemiş bir subayın verdiği havadisi dinler. Buna göre Celis, akla durgunluk verecek bir savaş gücü içinde, harikalar yaratarak mutlaka ölmek istercesine hücumlara katılmış ve nihayet ölmüştür. Bu tafsilât, sofradaki bazı gözlerini yaşartır. Seniha ise sadece süslüdür.

100 temel eser özetleri
Nasreddin Hoca Fıkralarından Seçmeler Kitap Özeti

NASREDDİN HOCA Türk milletinin bilge şahsiyetlerinden olan Nasreddin halk dilinde, duygu, tefekkür, mizah ve hoşgörümüzü gösi. fıkra türünün öncüsüdür. Başta Türk dünyası olmak üzere dünyanın birçok tanınan Nasreddin Hoca, sosyal hayatta karşılaşılan içimim kılmaz güç işleri, aklı bilgisi ve hazırcevaplığıyla mizahi biçtin çözen, güldüren; ama güldürürken düşündüren, keskin  kâsının sembolü, …

100 temel eser özetleri
Mor Salkımlı Ev Kitap Özeti

HALİDE EDİP ADIVAR failde Edip Adıvar, 1884’te İstanbul’da doğmuş, 9 Ocak l’M’te İstanbul’da ölmüştür. Üsküdar Amerikan Kız Koleji’ni (1901), Kur’an, Arapça, Farsça, musiki dersleri aldı. Özel Rıza Tevfik’ten felsefe ve sosyoloji, Salih Zeki’den matematiki. Öğretmenlik, müfettişlik, Darülfünun’da batı edebiyatı  yaptı. Milli Mücadele’ye katıldı; onbaşı ve çavuş rütbeleri 1923-1938 yılları arasında kocası …

100 temel eser özetleri
Memleketimden İnsan Manzaraları Kitap Özeti

NAZIM HİKMET Nazım Hikmet Ran 1902-1963 yılları arasında yaşamıştır. iye Mektebinden deniz subayı olarak mezun olmuştur. Hası askerlikten uzaklaşmıştır. Moskova’da bir üniversitede üzerine öğrenim görmüştür. İstanbul’da bir süre dergi çalıştıktan sonra 1938’de tutuklanmıştır. 1950 kadar hapis yattıktan sonra Moskova’ya gitmiştir. Moskova’da ESER HAKKINDA Memleketimden İnsan Manzaraları, bir destan veya uzunca.1939’da yayınlanmaya başlamışhr. Çok uzun …