NEDİR

Bütün hayvanların vücutlarının, uyuma, vücut ısısı, üreme zamanı gibi periyodik fonksiyonlarını kontrol eden biyolojik bir iç saatleri vardır. Bu iç saatlerin çoğu, kendi fonksiyonları içinkendi zaman dilimlerinde çalışır, ancak ışık ve sıcaklık gibi dış etkenlerden de etkilenir. Eğer İstanbul’dan New York’a uçarsanız, sizin vücut saatiniz hâlâ İstanbul’a ayarlıdır. Örneğin İstanbul’dan saat 12.00’de havalanır, 8 saatlik bir uçuştan sonra New York’a varırsanız, vücut saatiniz 20.00’dedir ama New York saat 13.00’ü yaşamaktadır. Vücudunuzun saati ortama göre 7 saat ileridedir. Karnınız acıkacak, biraz sonra uykunuz gelecektir ama akşam olmasına bile daha 7 -8 saat vardır.

İşte bu olaya jet-lak denilir. ‘Lag’in İngilizcede anlamı geri kalma, gecikmedir. Bu durumda uçuştan sonra insanda yorgunluk duyulmakta, özellikle okuma, araba kullanma ve iş görüşmeleri gibi konularda isteklendirme ve yoğunlaşma eksikliği görülmektedir. Dünya dönüşünü 24 saatte tamamladığından, dünya yüzeyi kuzeyden güneye her biri 1 saatlik 24 zaman bölgesine bölünmüştür.

Örneğin İstanbul ile New York arasında 7 zaman bölgesi vardır ve aynı anda İstanbul’da saat 14.00 iken, New
York’ta sabah 07.00’dir. NASA’ya göre insan vücudunun biyolojik saatinin her bir zaman bölgesine, yani bir saatlik bir zaman değişimine alışması bir gün almaktadır.

Bu durumda İstanbul’dan New York’a gidince vücut kendini ancak 7 gün sonra adapte edebilmektedir. Jet-lak olayı uçma mesafesine değil, kaç zaman bölgesinden geçtiğinize bağlıdır.

Aynı mesafe, aynı zaman bölgesinde kuzey- güney mesafesinde gidilince jet-lak olayı görülmemektedir. Jet-lak olayının doğuya doğru mu, yoksa batıya doğru mu seyahatte daha çok görüldüğü tartışma konusudur. Şüphesiz bu insanların çoğunluğunun yapısına ve yaşam düzeyine bağlıdır.

Yapılan anketler sonucunda, çoğunluğun doğuya doğru yapılan uçuşlarda daha çok rahatsız olduğu, insanın vücut saatini hızlandırmada, yavaşlatmaya göre daha fazla zorlandığı görülmektedir.

Küçük çocukların pek etkilenmediği jet-lak olayından en çok etkilenenler ise günlük yaşantısı düzenli ve rutin işler yaparak yaşayanlardır.

Uçaktaki havanın kuru olması, seyahat süresince hareketin kısıtlı olması, içki içilmesi, yeterli sıvı içecek alınamaması, farklı iklimde farklı yemekler, insanlarda jet-lak’a karşı direnç kırıcı diğer etkenlerdir.

NEDİR
Sebze Püresi

6 aydan sonra başlanır. Bir küçük havuç, bir tatlı kaşığı pirinç, bir orta boy patates, üzerini örtecek kadar su veya sulandırılmış yoğurt eklendikten sonra ağzı kapalı olarak yaklaşık yarım saat pişirilir. Sonra içerisine 5-6 çorba kaşığı dolusu (kabak, bezelye, yeşil fasulye, domates, ıspanak, semiz otu) iki tatlı kaşığı sıvı yağ …

NEDİR
Bebeklerde Kahvaltıya Kaç Aylıkken Başlamalı?

5. ayda başlanması uygundur. Yoğurt alıştırıldıktan sonra başlanır. Ekonomik durumunuz uygun değilse 4,5 aydan sonrada başlayabilirsiniz. 1-2 hafta önce süt, 3-4 bebe bisküvisi, reçel veya pekmez gibi tatlandırıcı ile başlanabilir. 5 aydan sonra sırayla önce peynir (tuzu alınmış) , sonra 3 dakika haşlanmış yumurta sarısı ilave edilir. Kaşıkla yedirilir. Kahvaltıya …

NEDİR
İnek Sütü

İnek sütünü ilk bir yıl içinde çocukta, ishal, kabızlık, gelişme geriliği, kansızlık, alerji gibi bir çok soruna yol açar. Özellikle ilk 4 ay içinde kesinlikle vermemelisiniz. 4. aydan sonra yoğurt şeklinde bir öğün verebilirsiniz. Beş aydan sonra kahvaltı ve muhallebide kullanabilirsiniz. (Ekonominiz uygunsa muhallebi yerine pirinçli tahıllı kaşık maması kullanın.) …