Doğuştan Kalça Çıkığı

Bebek Beslenmesi ve Bakımı

800 doğumda bir görülür. Kızlarda on kat daha yüksek oranda bulunur. Tüm kalça muayenesi yapılmalıdır. Ne kadar erken tanı konursa tedavi o kadar kolaydır. İlk aylarda çift bez bağlanması gibi basit bir yöntemle tedavi edilirken, geç dönemde ameliyatla düzeltilir. Çocuğun kalçası aylarca alçıda kalır. Kalça çıkığından korunmak için kesinlikle kundak yapılmamalıdır. (İlk bir ay içerisinde bebeği rahatlatmak için kalça kısmı sarılmamak koşulu ile kundak yapılabilir). Çocuk ördek gibi yürümeye başlamışsa muhtemelen kalça çıkıklığı vardır, geç kalınmıştır. Düzeltme için bir dizi ameliyat gerekebilecek belki de tam netice alınamayacak.

  1. Doğuştan Kalça Çıkığı Nedir? Doğuştan kalça çıkığı, genellikle kalça eklemine ait bir veya her iki tarafta sorun yaşanan bir durumdur. Normalde, kalça eklemi, kalça kemiği (femur) ve kalça çukuru (asetabulum) arasında sağlam bir bağlantıya sahiptir. Ancak, doğuştan kalça çıkığı durumunda bu bağlantılar düzgün şekilde gelişmez.
  2. Belirtiler ve Tanı Doğuştan kalça çıkığı belirtileri genellikle bebeklik döneminde fark edilir. Bebeğin bacakları arasında uzunluk farkı, bacakların birbirine göre farklı pozisyonlarda olması, kalça çukurunun derin olmaması gibi belirtiler doğuştan kalça çıkığına işaret edebilir. Doktorlar genellikle rutin muayeneler sırasında bu durumu kontrol ederler.
  3. Risk Faktörleri Doğuştan kalça çıkığına sebep olan çeşitli faktörler vardır. Ailede daha önce doğuştan kalça çıkığı olan bireyler, breech doğum (bebeğin başının değil, poposunun önce gelmesi), ilk gebelik, kız bebek olma, sıkıca sarılmış bebeğin kalça eklemine zarar vermesi gibi faktörler riski artırabilir.
  4. Tedavi Seçenekleri Doğuştan kalça çıkığı tedavisi genellikle bebeğin yaşına ve durumun ciddiyetine bağlıdır. Erken teşhis ve tedavi, genellikle daha başarılı sonuçlar doğurur. Tedavi seçenekleri arasında çocuğun bacaklarını özel bir aparey ile doğru pozisyonda tutmak, alçı kullanımı, hatta bazı durumlarda cerrahi müdahale yer alabilir.
  5. İyileşme Süreci Tedavi sonrasında, çoğu bebekte doğuştan kalça çıkığı başarıyla düzelir. Ancak, tedaviye erken başlamak ve düzenli doktor kontrollerine devam etmek önemlidir. Fizik tedavi ve rehabilitasyon da iyileşme sürecini destekleyebilir.
Bebek Beslenmesi ve Bakımı
Diken,Kıymık Ve Cam Parçası Batması

Diken, Kıymık ve Cam Parçası Batmalarının Nedenleri: Doğa ile Temas: Doğada dolaşırken, çimenlik alanlarda veya ormanlık bölgelerde yürürken, ayak tabanımıza veya ellerimize diken veya kıymık batabilir. Ev İçi Kazalar: Evdeki mobilyaların, halıların veya zeminlerin yüzeyinde bulunan cam parçaları, çocuklar veya evcil hayvanlar aracılığıyla cilde batma riskini artırabilir. Belirtiler: Ağrı ve …

Bebek Beslenmesi ve Bakımı
Baş Ve Yüz Yaralanmaları

: Başa alınan şiddetli bir darbede 24 saat içinde herhangi bir anormal davranış ya da aşağıda sıralanan belirtilerden biri ya da bir kaçı görülüyorsa hiç vakit kaybedilmeden doktora başvurulmalıdır. Belirtiler şunlardır: • Baş ağrısı • Uyuma isteği • Kusma • Sebepsiz ve/veya tiz bir sesle ağlama • Hırıltılı solunum • …

Bebek Beslenmesi ve Bakımı
Temizlik Maddeleri Yutulmasında Yaklaşım Ne Şekilde Olmalıdır?

Korozif (yakıcı, tahrip edici) maddelerin kazayla içilmesi çocukluk çağında sık görülen bir durumdur. İçilenlerin çoğunluğu evlerde kullanılan temizlik maddeleridir. Ergenlik döneminde korozifler daha çok intihar amacıyla alınırlar. Meslek hayatımda en sık bu madde ile olan zehirlenmelere rastladığım için özellikle bu konuyu anlatacağım. Diğer maddelerle ilgili zehirlenmelerde doktorunuza, acil merkezlere gerekli …