Birinci Derecede Önemli Ateş Durumları

Bebek Beslenmesi ve Bakımı

a) 3 aylıktan küçükse
b) Makatta 40 c üstü ateş var ise,
c) Havale geçirdiyse
d) Ateşle birlikte devamlı ağlıyorsa,
e) Cildinde mor noktalar var ise,
f) Nefes almakta zorluk çekiyorsa (burnu temiz olduğu
halde)
g) Bebeğinizin durumunu iyi görmüyorsanız,
h) Bebek hasta davranıyorsa
I) Uykulu ve bitkin davranıyorsa deri renginde solgunluk varsa

1. Yüksek Ateş:

Normal vücut sıcaklığı 36.5 ila 37.5 derece arasındadır. Bu sıcaklık, genellikle vücudun enfeksiyonlarla savaşma mekanizması olarak kabul edilir. Ancak, 38.9 derece ve üzerindeki yüksek ateş, ciddi bir sağlık sorununu işaret edebilir. Yüksek ateşin nedeni genellikle enfeksiyonlar, iltihaplanma veya sistemik bir hastalık olabilir. Yüksek ateşle karşılaşıldığında, bir sağlık profesyoneline danışmak önemlidir.

2. Nöbet Geçirme:

Ateşe bağlı nöbet, genellikle çocuklarda görülen bir durumdur. Yüksek ateş, bazı çocuklarda sinir sistemi üzerinde etki yapabilir ve nöbetlere neden olabilir. Eğer bir kişi ateşle ilişkilendirilebilecek bir nöbet geçiriyorsa, derhal acil tıbbi yardım alınmalıdır. Bu durum, ciddi bir sağlık riski taşır ve uzman müdahalesini gerektirebilir.

3. Dehidrasyon:

Ateş, vücut sıvılarının kaybına neden olabilir ve dehidrasyona yol açabilir. Dehidrasyon, vücudun yeterince sıvı alamaması durumunda ortaya çıkar ve hayati organların düzgün çalışmasını engelleyebilir. Ateşle birlikte görülen şiddetli kusma veya ishal durumlarında, dehidrasyon riski artar. Bu durumda, sıvı kaybını telafi etmek için bol su içmek önemlidir. Ancak, şiddetli dehidrasyon durumlarında profesyonel tıbbi yardım almak gerekebilir.

4. Solunum Zorluğu:

Ateşe bağlı olarak solunum sıkıntısı yaşanıyorsa, bu durum acil tıbbi müdahale gerektirebilir. Solunum sıkıntısı, akciğer enfeksiyonları veya diğer ciddi sağlık sorunlarından kaynaklanabilir. Bu durumda, solunum güçlüğü çeken kişi hemen bir sağlık profesyoneline başvurmalıdır.

5. Bilinç Kaybı:

Ateşle ilişkili olarak bilinç kaybı yaşanıyorsa, bu durum hayati tehlike arz eder. Bilinç kaybı, ciddi bir nedenin belirtisi olabilir ve hemen acil yardım çağrılmalıdır. Bilinç kaybının nedeni üzerinde doğru tanı konulması, uygun tedaviye başlanabilmesi açısından kritiktir.

Bebek Beslenmesi ve Bakımı
Diken,Kıymık Ve Cam Parçası Batması

Diken, Kıymık ve Cam Parçası Batmalarının Nedenleri: Doğa ile Temas: Doğada dolaşırken, çimenlik alanlarda veya ormanlık bölgelerde yürürken, ayak tabanımıza veya ellerimize diken veya kıymık batabilir. Ev İçi Kazalar: Evdeki mobilyaların, halıların veya zeminlerin yüzeyinde bulunan cam parçaları, çocuklar veya evcil hayvanlar aracılığıyla cilde batma riskini artırabilir. Belirtiler: Ağrı ve …

Bebek Beslenmesi ve Bakımı
Baş Ve Yüz Yaralanmaları

: Başa alınan şiddetli bir darbede 24 saat içinde herhangi bir anormal davranış ya da aşağıda sıralanan belirtilerden biri ya da bir kaçı görülüyorsa hiç vakit kaybedilmeden doktora başvurulmalıdır. Belirtiler şunlardır: • Baş ağrısı • Uyuma isteği • Kusma • Sebepsiz ve/veya tiz bir sesle ağlama • Hırıltılı solunum • …

Bebek Beslenmesi ve Bakımı
Temizlik Maddeleri Yutulmasında Yaklaşım Ne Şekilde Olmalıdır?

Korozif (yakıcı, tahrip edici) maddelerin kazayla içilmesi çocukluk çağında sık görülen bir durumdur. İçilenlerin çoğunluğu evlerde kullanılan temizlik maddeleridir. Ergenlik döneminde korozifler daha çok intihar amacıyla alınırlar. Meslek hayatımda en sık bu madde ile olan zehirlenmelere rastladığım için özellikle bu konuyu anlatacağım. Diğer maddelerle ilgili zehirlenmelerde doktorunuza, acil merkezlere gerekli …