NEDİR

Bebekleri anne sütü veya mama ile beslerken kesin saatlik bir program uygulamayın. Bu aralıklar bebekten bebeğe değişir. Bebekler ilk 2-3 ay içinde istedikçe beslenmelidir. Bundan sonra mama saatlerini kendileri ayarlar. 2-3 aydan sonra genelde 2-3 saat ara ile (gece 4-5 saat) bebekler emmek ister. Biberonla ise gündüz 3-4 saate gece 5-6 saatte beslenmek isterler. Ama bebeğiniz daha sık emmek istiyorsa ağlatmadan yine emzirmelisiniz. Uyuyan bebeği uyandırıp beslemeyin. Acıkan bebek bir şekilde uyanır (emme hareketleri yapar, ağlar v.s….) ve emmek istediğini belirtir.Birçok kaynak kitapta bebeğin gece gündüz belli aralıklarla uyandırılıp beslenmesi gerektiği yazılıdır. Bu yanlış bir bilgidir.
Acıkan bebek aranır, arkasından huzursuzlaşır ve ağlar.

Dikkatli bir anne bebeğin açlıktan mı, yoksa başka bir nedenle mi huzursuz olduğunu anlar. Aç olmayan bebek biberonu veya göğsü ya almaz yada zorlanırsa isteksizce emer. Aç olan bebek ise biberonu veya göğsü istekle yakalar ve istekle emer. Bebeğinizin meme emmeye hazır olduğunu, bazı davranışlardan sezerek anlayabilirsiniz.

Bu davranışlar; Hafif uykuda ağzıyla aranması ve emme hareketleri yapması, ellerini ağzına götürmesi, kol ve bacaklarını germesi şeklinde olabilir. Bebek aç olmadığında, her ağladığında susturmak için sık sık beslenirse beslenme düzeni kendiliğinden kısa aralıklı beslenme” düzenine döner.

Bu durumda, bebek her öğünde alması gerekenden daha az gıda alır. Bu nedenle daha sık acıkır ve sık beslenmeye alışır, gaz oluşumu artar. Buna bağlı ağlama krizleri artar. Anne her ağladığında tekrar besler. Bu şekilde farkında olunmadan kısır bir döngüye girilir.

NEDİR
Sebze Püresi

6 aydan sonra başlanır. Bir küçük havuç, bir tatlı kaşığı pirinç, bir orta boy patates, üzerini örtecek kadar su veya sulandırılmış yoğurt eklendikten sonra ağzı kapalı olarak yaklaşık yarım saat pişirilir. Sonra içerisine 5-6 çorba kaşığı dolusu (kabak, bezelye, yeşil fasulye, domates, ıspanak, semiz otu) iki tatlı kaşığı sıvı yağ …

NEDİR
Bebeklerde Kahvaltıya Kaç Aylıkken Başlamalı?

5. ayda başlanması uygundur. Yoğurt alıştırıldıktan sonra başlanır. Ekonomik durumunuz uygun değilse 4,5 aydan sonrada başlayabilirsiniz. 1-2 hafta önce süt, 3-4 bebe bisküvisi, reçel veya pekmez gibi tatlandırıcı ile başlanabilir. 5 aydan sonra sırayla önce peynir (tuzu alınmış) , sonra 3 dakika haşlanmış yumurta sarısı ilave edilir. Kaşıkla yedirilir. Kahvaltıya …

NEDİR
İnek Sütü

İnek sütünü ilk bir yıl içinde çocukta, ishal, kabızlık, gelişme geriliği, kansızlık, alerji gibi bir çok soruna yol açar. Özellikle ilk 4 ay içinde kesinlikle vermemelisiniz. 4. aydan sonra yoğurt şeklinde bir öğün verebilirsiniz. Beş aydan sonra kahvaltı ve muhallebide kullanabilirsiniz. (Ekonominiz uygunsa muhallebi yerine pirinçli tahıllı kaşık maması kullanın.) …